Skip to content
ReviewersPH Free Practice Tests

Education Exams (Educ Gen Sci) – Page 1

#1. Which one of these revolving weather is the smallest?
A Tropical cyclone
B Tornado
C Typhoon
D Hurricane
Answer: Tornado
#2. What happens when the rate of evaporation equals the rate of condensation?
A The humidity decreases
B Precipitation occurs
C The dew point is reached
D Clouds form
Answer: The dew point is reached
#3. Which is the cause of change of seasons?
A The rotation of the Earth
B The tilt of Earth's axis
C The sizes and shapes of land surface features
D The rain-shadow effect
Answer: The tilt of Earth's axis
#4. What causes changes in weather?
A Air humidity
B Water evaporation
C Air masses interaction
D Cloud formation
Answer: Air masses interaction
#5. What part of the atmosphere protects Earth's suface from harmful ultraviolet radiation?
A Exosphere
B Stratosphere
C Mesosphere
D Troposphere
Answer: Stratosphere
#6. The aurora borealis and aurora australis are caused by the interaction between charged particles and Earth's magnetic field. What layer of Earth's atmosphere contains these particles?
A Mesosphere
B Thermosphere
C Ozonosphere
D Exosphere
Answer: Thermosphere
#7. Which is a deep layer of electrically charged molecules and atoms that reflects radio waves?
A Radiosphere
B Exosphere
C Ionosphere
D Troposphere
Answer: Ionosphere
#8. The Earth completes one revolution around the sun in 365 1/4 days. Compared to earth, how long does it takes Mercury to complete one revolution?
A Cannot be determined
B The same as the Earth
C Greater than the Earth
D Less than the Earth
Answer: Less than the Earth
#9. What two properties of stars are being directly compared in the Hertzsprung-Russel Diagram?
I. Size
II. Temperature
III. Luminuosity
IV. Density
A I and IV
B III and IV
C I and II
D II and III
Answer: II and III
#10. How is the atmospheric pressure of Mars when compared to the atmospheric pressure of the Earth?
A About 100 times as great as the Earth
B About the same as the Earth c. About 1/100th that of the Earth
C About 1/100th that of the Earth
D Half as much as that of that Earth
Answer: About 1/100th that of the Earth
#11. Which of the following statements is TRUE for both Saturn and Jupiter?
A Only one rotates rapidly while the other rotates very slowly
B Both rotate slower than the Earth
C Both rotate faster than the Earth
D Their periods of rotation are linked to their period of revolution
Answer: Both rotate faster than the Earth
#12. According to Kepler's Laws, what is the shape of all orbits of the planets?
A Oblate spheroid
B Hyperbola
C Ellipse
D Parabola
Answer: Ellipse
#13. What is the first successful space station program that tested the ability of astronauts to work for long periods and studied their body responses to weightless conditions?
A Salyut
B US Skylab
C Sputnik 1
D Apollo 11
Answer: US Skylab
#14. The universe is estimated to be between 10 and 20 billion years old. This estimate is based on the value of which constant?
A Mass of the Earth
B Hubble constant
C Speed of light
D Mass of the electron
Answer: Hubble constant
#15. On which of the following planets would the sun rise in the west?
A Mars
B Venus
C Saturn
D Jupiter
Answer: Venus
#16. Which of the following describes an albedo?
A wobbling motion of a planet
B amount of light a planet reflects
C phase changes of a planet
D brightness of the star
Answer: amount of light a planet reflects
#17. Where are most asteroids located?
A between Jupiter and Saturn
B between Mars and Jupiter
C between Earth and Mars
D between Mars and Venus
Answer: between Mars and Jupiter
#18. Which refers to the precession of the Earth?
A Earth's motion around the sun
B Change from night to day
C Effect of the moon on the Earth's orbit
D Change in orientation of the Earth's axis
Answer: Change in orientation of the Earth's axis
#19. What kind of eclipse do we see when the moon is entirely within Earth's umbral shadow?
A total solar
B partial solar
C total lunar
D partial lunar
Answer: total lunar
#20. At which phase of the moon do solar eclipse occur?
A First quarter
B Full moon
C New moon
D Third quarter
Answer: New moon
Help your batchmates find the official result
Messenger