Skip to content
ReviewersPH Free Practice Tests

Education Math Exams (Math Hist) – Page 1

#1. To what system was Leibnitz referring when he wrote this? I enclose an attempt to devise a new numerical system. By basing it on the number 2 instead of the number 10, I am able to write all numbers in terms of 0 and 1.
A numerical system
B Binary System
C modulo
D Tuples
Answer: Binary System
#2. What concept was developed by ancient Hindu mathematicians?
A Digits
B Number System
C zero
D Infinity
Answer: zero
#3. He introduced what logarithms as a computational tool in 1614
A Fermat
B John Napier
C Newton
D Liebnitz
Answer: John Napier
#4. He invented the syllogism as the keystone of his system of deductive logic.
A Aristotle
B Boole
C Bacon
D Lobachevski
Answer: Aristotle
#5. What civilization developed the 360-degree circle and the 60-minute hour?
A Greeks
B Romans
C Babylonians
D Egyptians
Answer: Babylonians
#6. The development of differential and integral calculus is attributed to ____________ and _________.
A Descartes and Gauss
B Bernoulli and Euler
C Archimedes and Gauss
D Newton and Leibnitz
Answer: Newton and Leibnitz
#7. During what century did Newton and Leibnitz develop calculus and Descartes invent analytic geometry?
A 16th
B 17th
C 18th
D 19th
Answer: 17th
#8. What Austrian-born mathematician demonstrated that there can be no proof of the consistency of a formal mathematical system from within that system?
A Anton Zeilinger
B Ludwig Eduard Boltzmann
C Kurt Godel
D Wolfgang Ernst Pauli
Answer: Kurt Godel
#9. In which civilization dot patterns were first employed to represent numbers?
A Babylonians
B Romans
C Chinese
D Greeks
Answer: Chinese
#10. Which number system was commonly employed in various ancient civilizations?
A 2
B 5
C 10
D 60
Answer: 5
#11. In which ancient civilization, numbers were for the first time represented by words?
A Chinese
B Arabic
C Indian
D Greeks
Answer: Indian
#12. In which ancient civilization, odd and even numbers were divided into two sets, the odd ones denoted as males and the even females?
A Mayan
B Romans
C Chinese
D Indian
Answer: Chinese
#13. Among the numbers – Fibonacci, Kaprekar, Mersenne and Figurate numbers which one is ancient in origin?
A Mersenne
B Kaprekar
C Figurate number
D Fibonacci
Answer: Figurate number
#14. Who wrote an elaborate history of Greek geometry from its earliest origins?
A Plato
B Phytagoras
C Eudemus
D Euclid
Answer: Eudemus
#15. The Babylonian geometry mainly boils down to solving?
A Arithmetic
B Trigonometric Equations
C Algebraic equations
D Functions
Answer: Algebraic equations
#16. Which mathematician contemplated the creation of universal language ‘Characteristica universalis’ and a precise science of reasoning ‘Calculus ratiocinator’?
A D. Bernoulli
B Euler
C I. Newton
D G.W Leibniz
Answer: G.W Leibniz
#17. Which ancient book contains 64 Hexagrams?
A The book of changes
B The book of Hexagrams
C The book of 64
D The book of coming
Answer: The book of changes
#18. Which mathematician prepared the trigonometric tables seen in a modern textbook?
A Rene Descartes
B Henry Briggs
C John Napier
D Claudius Ptolemy
Answer: Claudius Ptolemy
#19. Who wrote one of the oldest documents on mathematics, Rhind Papyrus’?
A Plato
B Archimedes
C Ahmose
D Aristotle
Answer: Ahmose
#20. Which ancient school odd thought believed that the universe is primarily made of numbers?
A Socrates
B Aristotle
C Plato
D Pythagorean
Answer: Pythagorean
Help your batchmates find the official result
Messenger