Skip to content
ReviewersPH Free Practice Tests

General Exams (Plum Practical Db) – Page 1

#1. As an experienced plumber, what is the recommended size of the drain serving water closet?
A 3 in
B 5 in
C 6 in
D 4 in
Answer: 4 in
#2. A variation of pipe wrench with a swiveling serrated jaw and knurled control knob located between the frame forming the head and the handled of the wrench?
A Pipe wrench
B End pipe wrench
C Rap wrench
D Stillson wrench
Answer: Stillson wrench
#3. A brewery plant requires a piping system to convey beer, ale, spirituous liquor and distilled water. What kind of pipe to be used?
A Terra-cotta Pipe
B Cast Iron Pipe
C Black Tin Pipe
D Copper Pipe
Answer: Black Tin Pipe
#4. A red spiral line painted on a pipe identified the pipe as _____.
A Brass pipe
B Copper pipe
C Wrought-iron pipe
D Cast iron pipe
Answer: Wrought-iron pipe
#5. A hotel requires hot and cold water supplies. What kind of pipes best suited?
A Cast iron pipe
B Plastic/synthetic pipe
C Galvanized wrought iron pipe
D Copper pipe
Answer: Copper pipe
#6. A registered master plumber is consulted to install piping system for water, gas, steam and oil. What kind of pipe is recommended?
A Wrought iron pipe
B Lead pipe
C Cast iron pipe
D Plastic pipe
Answer: Cast iron pipe
#7. What kind of pipe to be used where heating panels are considered in concrete slabs for the purpose of melting snow?
A Terra-cotta pipe
B Lead pipe
C Wrought iron pipe
D Plastic pipe
Answer: Wrought iron pipe
#8. When cutting pipe that coated internally with enamel or glass, delicate core should be taken to avoid cracking or chipping the internal coating. What kind of tool that should NEVER used for cutting such pipe?
A Adjustable hacksaw
B Pipe reamer
C Square-edge pipe cutter
D Wheel pipe cutter
Answer: Wheel pipe cutter
#9. When a very short pipe is threaded. What will you see?
A Solid jumper
B Hollow jumper
C Nipple chuck
D Pipe tong
Answer: Nipple chuck
#10. What is that tool used for expanding the ends of lead pipe?
A Shave hook
B Dresser
C Turn pin
D Drift plug
Answer: Turn pin
#11. When using an extension ladder, what will be the maximum sliding sections allowed?
A 3 ½ sliding sections
B 2 sliding sections
C 2 ½ sliding sections
D 3 sliding sections
Answer: 2 sliding sections
#12. An 8 meters aluminum ladder is used in delivering plumbing fixtures to the second the foot of the ladder be placed from the wall of the building?
A 2 ½ meters
B 2 meters
C 3 meters
D 3 ½ meters
Answer: 2 meters
#13. As registered master plumber, you have to use a ladder to carry the pipes to the second floor of the building, what will be the horizontal distance from the foot of the ladder to the wall that you considered proper?
A 1/3 of the ladders length
B ¼ of the ladders length
C 1/2 of the ladders length
D 3/8 of the ladders length
Answer: ¼ of the ladders length
#14. What is that valve recommended for installation that call for throttling?
A Angle valve
B Check valve
C Gate valve
D Globe valve
Answer: Globe valve
#15. What is the approximate height above the floor level of a kitchen sink?
A 34 inches
B 36 inches
C 30 inches
D 38 inches
Answer: 36 inches
#16. What is the approximate height above the floor level of a built-in bathtub floor level?
A 12 inches
B 16 inches
C 24 inches
D 18 inches
Answer: 16 inches
#17. What is the device used to support the water supply riser?
A Eye log bolt
B Iron insects
C Iron ring
D Pipe rest
Answer: Pipe rest
#18. What is that fitting necessary in a water supply system which is used to the water supply in some portion of the installation?
A Meter stop
B Corporation stop
C Curb stop
D Valve
Answer: Valve
#19. What kind of valve is suited for the water main supply lines and pump lines?
A Check valve
B Globe valve
C Gate valve
D Angle valve
Answer: Gate valve
#20. Generally, the registered master plumber must be systematic in connecting the riser branches to the main of the water supply system. What will be the right angle of all branches connection to the main?
A 60
B 45
C 30
D 90
Answer: 90
Help your batchmates find the official result
Messenger