Skip to content
ReviewersPH Free Practice Tests

General Exams (Plum Practical Db) – Page 2

#21. What do you call the plugging of an opening with oakum, lead or other materials which are pounded into place or materials pounded into the opening?
A Stopping
B Plugging
C Caulking
D Closing
Answer: Caulking
#22. The material used to join or connect plastic pipe is called?
A Lead
B Flux
C Solvent cement
D Solder
Answer: Solvent cement
#23. What is the minimum length of time before a jointed plastic pipe be subjected to pressure test?
A 3 hours
B 1.5 hours
C 2 hours
D 2.5 hours
Answer: 2 hours
#24. What is the part of the piping of a plumbing installation which supplies the plumbing fixtures with an adequate flow of water?
A Water and waste piping system
B Soil and vent piping system
C Domestic hot water piping system
D Domestic water distribution system
Answer: Domestic water distribution system
#25. What is the usual horizontal length that the cast iron be supported to prevent damage at joints caused by sagging
A 2.25 m
B 2.0 m
C 1.5 m
D 1.25 m
Answer: 1.5 m
#26. What will be provided to prevent contamination from the polluted water of the fire truck to the house water supply system?
A Water meter stop
B Water main stop
C Gate valve
D Check valves & gate valve
Answer: Check valves & gate valve
#27. What is the name of the instrument which used in caulking oakum in the joints of cast iron pipe?
A Iron rod
B Angle bar
C Chisel
D Yarning iron
Answer: Yarning iron
#28. On what type of building are wet standpipes generally used?
A Smaller building
B Very tall building
C Large building
D Tall building
Answer: Tall building
#29. What is that feature which offers a convenient water supply for firemen, making it necessary for the fire department to transport and user much expensive fire fighting apparatus?
A Overhead water tank
B Fire truck
C Stand pipe
D Fire truck ladder
Answer: Stand pipe
#30. Fire system piping is usually painted with?
A Blue color
B Green color
C Red color
D Yellow color
Answer: Red color
#31. What is the device which is to be installed on the water service between the edge of the street and the sidewalk line which serves as a control valve in case water supply in cut-off to the building?
A Corporation stop
B Gate valve
C Meter stop
D Curb stop
Answer: Curb stop
#32. What circumstances should the curb stop is used?
A When the water pressure can cause flooding.
B When the pressure is excessive.
C When the water has to be controlled.
D When the water pressure is low.
Answer: When the water has to be controlled.
#33. Why is it corporation stop required when the main water pipe is tapped with pressure on?
A It serves as a pressure balancer.
B It serves as a control stop.
C It serves as a meter.
D It serves as a shut-off when water is excessive.
Answer: It serves as a control stop.
#34. It is essential that pipe threads to be cut accurately to ensure that threads for fittings will be universal so that the manufacturers of pipe threading equipment follow the American Standard. How many threads per inch for pipes having a diameter of 3 in?
A 4
B 8
C 12
D 16
Answer: 8
#35. The allowable tensile stress of wrought iron steel pipe is 750 psi. It is to be used for hot water supply with working pressure of 300 psi. what schedule of the pipe should you specify? N = 100 P/S.
A 20
B 80
C 60
D 40
Answer: 40
#36. A schedule of 80 wrought iron pipe can withstand a steam pressure up to?
A 600 psi
B 500 psi
C 400 psi
D 300 psi
Answer: 600 psi
#37. A wrought iron pipe schedule of 40 can withstand a steam pressure up to?
A 250 psi
B 350 psi
C 300 psi
D 200 psi
Answer: 300 psi
#38. Name that tool which is made of boxwood, dogwood or lignum vitae, and it is used for dressing or working sheet lead, lead pipe bends, and bath traps.
A Drift plug
B Dresser
C Turn pin
D Shave hook
Answer: Dresser
#39. What is the handy tool for threading the end of the pipe in a trench or in the corner of a cellar where a pipe projects too far and threaded in place?
A Geared pipe threader
B Single wheel pipe threader
C Ratchet stocks
D Taps
Answer: Ratchet stocks
#40. In the trade of piping, the term “tapping” is used to described ____
A Joining of lead pipes
B Smoothing of ridges
C Cutting of internal threads
D Drilling of holes through metal
Answer: Cutting of internal threads
Help your batchmates find the official result
Messenger